ICAR IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English

Join telegram Chennel Join Now
Join WhatsApp Group Join Now

ICAR IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English – ICAR IARI Technician T 1 Recruitment Exam is going to start from tomorrow (28 February). The preparation of the candidates appearing for the ICAR IARI Technician Exam has been completed. Now all the candidates going to participate in the Technician exam are solving ICAR IARI Technician T 1 Exam Model Paper for topic wise revision of its syllabus.

इस पोस्ट को हिंदी भाषा में पढने के लिए यहाँ पर क्लीक करे.

We are sharing this ICAR IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 for the practice of Science subjects included in the syllabus. With its help, you will be able to revise the questions of the Science subject appearing in the ICAR IARI Technician Exam. A total of 30 questions are included in this practice paper. Please read this once before going for the exam.

R IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English
R IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English

ICAR IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English 

Q 1. Which of the following is a compound?

  • A. mercury
  • C. Air
  • B. ozone
  • D. ammonia

Ans. ammonia

Q 2. Which is a pure element?

  • A. Glass
  • B. cement
  • C. sodium
  • D. none of these

Ans. sodium

Q 3. Air is which of the following?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. none of these

Ans. mix

Q 4. Which of the following is a bad conductor of electricity even though it is a metal?

  1. A. Tin
  2. B. Copper
  3. C. lead
  4. D. Nickel

Ans. lead

Q 5. Which of the following substances does not contain oxygen?

  • A. cement
  • B. sand
  • C. Kerosene
  • D. Glass

Ans. kerosene

Q 6. What is Bleaching Powder?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. apocalyptic

Ans. Compound

Q 7. What is the fourth state of matter?

  • A. solid
  • B. Liquid
  • C. Plasma
  • D. gas

Ans. plasma

Q 8. Which of the following is a compound?

  • A. Air
  • B. mercury
  • C. ozone
  • D. ammonia

Ans. ammonia

Q 9. Coal is?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. none of these

Ans. Element

Q 10. The substance formed by the combination of two or more elements in a definite proportion considering the quantity is called?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. solid

Ans. Compound

Q 11. Air is—

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. solution

Ans. mix

Q 12. Two or more pure substances are formed by mixing in any ratio?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. gas

Ans. Mix

Q 13. Stainless steel is an alloy whereas air is an

  • A. Mixture
  • B. compound
  • C. Elements
  • D. solution

Ans. mix

Q 14. Diamond is?

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. Liquid

Ans. Element

Q 15. Which of the following is a metalloid?

  • A. Arsenic
  • B. Antimy
  • C. Bismuth
  • D. All of the above

Ans. all of the above

Q 16. Which of the following is neither an element nor a compound?

  • A. Air
  • B. water
  • C. mercury
  • D. sodium chloride

Ans. Wind

Q 17. A substance made up of same type of atoms is called

  • A. Elements
  • B. compound
  • C. Mixture
  • D. Liquid

Ans. Element

Q 18. Elements which have properties of both metals and non-metals are called?

  • A. Ideal Metals
  • B. metalloids
  • C. Alloy
  • D. slag

Ans. metallurgy

Q 19. Which of the following is a mixture?

  • A. Milk
  • B. steel
  • C. carbon monoxide
  • D. hydrochloric acid

Ans. steel

Q 20. Metallic luster is found in which of the following non-metals?

  • A. graphite
  • B. Iodine
  • C. Both of the above
  • D. none of these

Ans. both of the above

Q 21. Anion is formed when –

  • A. Atoms receive electrons.
  • B. Atom loses electron.
  • C. Atomic has positive charge from outside.
  • D. The proton is released from the atom.

Ans. The atom receives electrons.

Q 22. Electrovalence bond is formed?

  • A. between positive ions
  • B. between negatively charged ions
  • C. between oppositely possessed ions
  • D. none of these

Ans. between oppositely possessed ions

Q 23. Does red litmus turn blue?

  • A. Acid
  • B. alkali
  • C. salts
  • D. none of these

Ans. alkali

Q 24. In covalency-

  • A. Transfer of electrons takes place.
  • B. There is an equal sharing of electrons.
  • C. There is neither transfer of electrons nor sharing.
  • D. Loss of electrons takes place.

Ans. There is an equal sharing of electrons.

Q 25. What is the shape of an ethylene molecule?

  • A. monolinear
  • B. tetrahedral
  • C. plane triangular
  • D. octahedral

Ans. flat triangle

Q 26. Sodium chloride contains?

  • A. covalent bond
  • B. sub-covalent bond
  • C. Electrovalence bond
  • D. none of these

Ans. electrovalent bond

Q 27. The bond found in NH C1 is?

  • A. covalent
  • B. electromagnetism
  • C. Sub-covalent
  • D. All of the above

Ans. all of the above

Q 28. Liquefied sodium chloride can conduct electric current because it contains?

  • A. free electrons
  • B. free ions
  • C. free molecules
  • D. atoms of sodium and chlorine

Ans. free ions

Q 29. Nitrogen shows different oxidation states in the following range?

  • A. 0 to +5
  • B. – 3 to + 5
  • C. – 5 to +3
  • D. – 3 to + 3

Ans. – 3 to + 5

Q 30. Which is used to test for acid and base?

  • A. Litmus Padma
  • B. cobalt letter
  • C. ammonia letter
  • D. none of these

Ans. litmus pad

Disclaimer 

The questions and answers shared above in ICAR IARI Technician T 1 Science Practice Test 4 in English are given for the purpose of education. The material used in these model papers is owned by their original owners. We do not claim any right on this. If any kind of error is found in this practice set, then you can message our WhatsApp Admin. It will be updated in some time.

Also, we do not take any guarantee about whether any or all questions from this paper will appear in the exam. This is shared only for practice purposes only.

महत्वपूर्ण प्रशनों के और अधिक प्रैक्टिस पेपर पाने के लिए निचे दिए गये WhatsApp और Telegram जॉइन करें

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment