ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English

Join telegram Chennel Join Now
Join WhatsApp Group Join Now

ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English –  ICAR IARI Technician T 1 Recruitment Exam is going to start from tomorrow (28 February). The preparation of the candidates appearing for the ICAR IARI Technician Exam has been completed. Now all the candidates going to participate in the Technician exam are solving ICAR IARI Technician T 1 Exam Model Paper for topic wise revision of its syllabus.

We are sharing this ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 for the practice of Current Affairs (GK) included in the syllabus. With its help, you will be able to revise the questions of the Science subject appearing in the ICAR IARI Technician Exam. A total of 30 questions are included in this practice paper. Please read this once before going for the exam.

ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English
ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English

ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English

Q 1. In which of the following countries, the “Online Safety Bill” has been implemented recently from January 23, 2022?

  1. Japan
  2. China
  3. America
  4. Australia

Ans. Australia

Q 2. How many children have recently been honored by Prime Minister Narendra Modi with the Prime Minister’s National Children’s Award?

  1. 12 kids
  2. 12 kids
  3. 19 kids
  4. 29 children

Ans. 29 children

Q 3. Who has been announced as the captain of the “Lucknow Super Giants” team, which took part in the IPL for the first time?

  1. Chris Gayle
  2. KL Rahul
  3. R Ashwin
  4. David Warner

Ans. KL Rahul

Q 4. Shri Amit Shah has released India’s first “District Good Governance Index” for 20 districts of which union territory?

  1. Delhi
  2. Chennai
  3. Jammu and Kashmir
  4. Pune

Ans. Jammu and Kashmir

Q 5. At what age has the former India footballer Subhash Bhowmik passed away recently?

  1. 42 years
  2. 52 years
  3. 62 years
  4. 72 years

Ans. 72 years

Q 6. Which of the following commission has recently released a report titled “Banking on Electric Vehicles in India”?

  1. Planning Commission
  2. policy commission
  3. education commission
  4. sports commission

Ans. policy commission

Q 7. Which of the following ministry has recently released a 5-year road map for the electronics sector?

  1. Tribal Ministry
  2. Ministry of Education
  3. Ministry of Railways
  4. Ministry of Electronics and Information Technology

Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Q 8. Which of these countries has recently declared environmental emergency due to oil spill?

Lima

Peru

Mexico

Chile

Ans. Peru

Q 9. How many gallantry awards and other military decorations have been approved by President Ram Nath Kovind on the 73rd Republic Day?

  1. 184
  2. 284
  3. 384
  4. 684

Ans. 384

Q 10. The World Bank has recently approved a loan of Rs 1000 crore for which state government?

  1. Kerala government
  2. gujarat government
  3. Maharashtra Government
  4. Government of West Bengal

Ans. Government of West Bengal

Q 11. Which famous person has recently been honored with the Assam Baibhav Award by the Government of Assam?

  1. Azim Premji
  2. Ratan Tata
  3. Mukesh Ambani
  4. Gautam Adani

Ans. Ratan Tata

Q 12. Which of the following government board has recently launched Spice Exchange Portal?

  1. Spices Board of India
  2. Coffee Board of India
  3. Agriculture Board of India
  4. Tea Board of India

Ans. Spices Board of India

Q 13. Which player has recently been appointed as its brand ambassador by the plant based meat company Gooddot?

  1. Rohit Sharma
  2. Virat Kohli
  3. Neeraj Chopra
  4. PV Sindhu

Ans. Neeraj Chopra

Q 14. Which of the following ministry has recently announced “Open Data Week”?

  1. Tribal Ministry
  2. Ministry of Education
  3. Ministry of Railways
  4. Union Ministry of Housing and Urban Affairs

Ans. Union Ministry of Housing and Urban Affairs

Q 15. Data Privacy Day is celebrated on which of the following days?

  1. 28 January
  2. 27 January
  3. 26 January
  4. 25 January

Ans. 28 January

Q 16. NITI Aayog has started an integrated project of how many crore rupees in Great Nicobar?

  1. Rs 12,000 crore
  2. Rs 52,000 crore
  3. Rs 62,000 crore
  4. Rs 72,000 crore

Ans. Rs 72,000 crore

Q 17. National Girl Child Day is celebrated on which of the following days?

  1. 24 January
  2. 25 January
  3. 26 January
  4. 27 January

Ans. 24 January

Q 18. Haryana and which state governments have signed an agreement on January 21, 2022 to build a dam at Adi Badri in Yamunanagar district?

  1. Delhi
  2. Uttar Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Himachal Pradesh

Ans. Himachal Pradesh

Q 19. January 28, 2022 is the 157th birth anniversary of which great freedom fighter?

  1. Lala Lajpat Rai
  2. Mahatma Gandhi
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. Bipin Chandra Pal

Ans. Lala Lajpat Rai

Q 20. Google has recently announced to invest how many billion dollars in Bharti Airtel?

  1. Two Billion Dollars
  2. A Billion Dollars
  3. Five Billion Dollars
  4. Four Billion Dollars

Ans. a billion dollars

Q 21. Which country has been ranked 85th in the list of 180 countries in the Corruption Perceptions Index (CPI) 2021?

  1. Nepal
  2. Bangladesh
  3. Bharat
  4. Pakistan

Ans. Bharat

Q 22. The World Bank has approved a loan of about Rs 1,000 crore for which of the following states?

  1. Bihar
  2. Jharkhand
  3. Tamil Nadu
  4. West Bengal

Ans. West Bengal

Q 23. What is the rank of India in the list of 180 countries in the Corruption Perceptions Index 2021?

  1. 65th place
  2. 55th place
  3. 75th place
  4. 85th place

Ans. 85th place

Q 24. Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary has recently been announced to be notified as the fourth tiger reserve of which state?

  1. Kerala
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Rajasthan

Ans. Rajasthan

Q 25. In which Gulf, Russia-China-Iran army has recently conducted joint naval exercise CHIRU-2Q22?

  1. Bay of Bengal
  2. Gulf of Arabian Sea
  3. Gulf of Panama
  4. Gulf of Oman

Ans. Gulf of Oman

Q 26. Which Olympic gold medalist has recently been awarded the Param Vishisht Seva Medal by President Ram Nath Kovind?

  1. PV Sindhu
  2. Abhinav Bindra
  3. Neeraj Chopra
  4. Mirabai Chanu

Ans. Neeraj Chopra

Q 27. Which of the following country has recently handed over 70,000 AK-203 Kalashnikov assault rifles to the Indian Armed Forces?

  1. Japan
  2. China
  3. America
  4. Russia

Ans. Russia

Q 28. Which of the following government board has recently launched Spice Exchange Portal?

  1. Spices Board of India
  2. Coffee Board of India
  3. Agriculture Board of India
  4. Tea Board of India

Ans. Spices Board of India

Q 29. Recently who has been appointed by the Central Government as the new Chief Economic Adviser of the country?

  1. Ranjana Gagoi
  2. Dr. V Anant Nageswaran
  3. Harsh Vardhana
  4. None of these

Ans. Dr. V Anant Nageswaran

Q 30. Researchers from which of the following institute have discovered a new technique to detect oral cancer?

  1. IIT Delhi
  2. Guru Nanak Institute of Dental Sciences
  3. IIT Mumbai
  4. IIT Chennai

Ans. Guru Nanak Institute of Dental Sciences

Disclaimer

The questions and answers shared above in ICAR IARI Technician T 1 Current Affairs GK Practice Test 2 in English are given for the purpose of education. If any kind of error is found in this practice set, then you can message our WhatsApp Admin. It will be updated in some time.
Also, we do not take any guarantee about whether any or all questions from this paper will appear in the exam. This is shared only for practice purposes only.

महत्वपूर्ण प्रशनों के और अधिक प्रैक्टिस पेपर पाने के लिए निचे दिए गये WhatsApp और Telegram जॉइन करें

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment