ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 in English

Join telegram Chennel Join Now
Join WhatsApp Group Join Now

ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 in English – The candidates of the first phase of ICAR IARI Technician T 1 recruitment examination conducted by the Indian Department of Agricultural Research were held on 28 February. On this day the recruitment was organized in three shifts. The exam of some of the candidates who applied in this recruitment already participated in the exam on February 28, but there are still many candidates left for the exam. The examination of the remaining candidates will be held on 2nd March, 4th March and 5th March 2022. 

If you also have the ICAR IARI Technician T 1 Exam on one of these dates, then we have brought some important questions related to disaster management to help you. In the first three shifts every day, one or two questions were asked from disaster management. It is expected that some questions related to this will definitely be asked in the coming three examinations as well. 

ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 in English
ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 in English

ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 in English

Q 1. What are natural disasters?

  • A. All those events which happen inside the nature
  • B. Which have wide destructive effect
  • C. Both (A) and (B)
  • D. Natural balance

Ans. Both (A) and (B)

Q 2. When was the National Flood Commission formed:

  • A. 1977 
  • B. 1978
  • C. 1988
  • D. 1976

Ans. 1976

Q 3. What is the Brahmaputra river called:

  • A. Sorrow of Bengal
  • B. Mourning of Gujarat
  • C. Mourning of Assam
  • D. Mourning of Maharashtra 

Ans. Assam’s grief

Q 4. What should be the most attention in flood management? 

  • A. Protecting the river water from contamination 
  • B. Construction of embankments on both sides of the 
  • river C. Building strong bridges over 
  • the river D. Establishing dense settlements on both sides of the river

Ans. Construction of embankments on both sides of the river 

Q 5. What is a natural disaster? Which of the following options would be considered the most correct?

  • A. Getting more heat of the sun
  • B. Dense rain
  • C. Breaking of dam of river
  • D. Accidental accident causing extensive damage to wealth and people

Ans. Accidents causing extensive damage to

property and

  • A. Earthquake Center
  • B. Epicenter
  • C. Sub Center
  • D. None of these

Ans. Epicenter

7. Which of the following is the main cause of tsunami?

  • A. Sea Earthquake
  • B. Tidal
  • C. Rising of Sea Water
  • D. Movement of Ships

Ans. Marine Earthquake

Q 8. Which of the following is not a correct method of protection against earthquakes and tsunamis?

  • A. Taking earthquake forecasting seriously 
  • B. Construction of earthquake resistant buildings
  • C. Preparedness for relief work by NGOs
  • D. None of the above

Ans. Construction of earthquake resistant buildings

Q 9. What is the name of the vibration at the bottom of the ocean?

  • A. Earthquake
  • B. Cyclone
  • C. Tsunami
  • D. None

Ans. Tsunami

Q 10. When was the National Disaster Management Authority constituted?

  • A. 2005
  • C. 2008
  • B. 2006
  • D. 2001

Ans. In 2008

Q 11. The State Disaster Management Authority constituted at the state level is headed by:

  • A. Governor
  • B. Chief Minister
  • C. Retired Judge of High Court
  • D. Home Minister of the State

Ans. Chief Minister

Q 12. Which of the following is a man-made disaster:

  • A. Accelerated soil erosion 
  • B. Nuclear fission
  • C. Epidemic
  • D. All of the above

Ans. All of the above

Q 13. At the central level, the National Disaster Management Authority is headed by:

  • A. Union Home Minister 
  • B. Prime Minister
  • C. Cabinet Secretary 
  • D. Speaker of Lok Sabha

Ans. Prime Minister

Q 14. How many elements of disaster management are included under the Disaster Management Authority?

  • A. Two
  • B. Four
  • C. Six
  • D. Eight

Ans. Six

Q 15. What are the three pre-disaster stages in the six elements involved in disaster management under the Disaster Management Authority?

  • A. Disaster Prevention, Response, Rehabilitation. 
  • B. Disaster prevention, disaster preparedness, response.
  • C. Rehabilitation, response, reconstruction.
  • D. Disaster prevention, disaster prevention, disaster preparedness.

Ans. Disaster prevention, disaster prevention, disaster preparedness.

Q 16. How many stages are there in disaster prevention and management?

  • A. One
  • C. Five
  • B. Three
  • D. Seven

Ans. Three

Q 17. Where has the country’s first disaster management training institute been established?

  • A. Hyderabad
  • B. Bangalore
  • C. Latur
  • D. Chennai

Ans. Latur

Q 18. Which of the following states is prone to most natural calamities? 

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Odisha
  • C. Bihar
  • D. Gujarat

Ans. Odisha

Q 19. The District Disaster Management Authority constituted at the district level is headed by:

  • A. Tehsildar
  • B. District Magistrate
  • C. Divisional Commissioner
  • D. Deputy District Magistrate

Ans. District Magistrate

Q 20. Which of these is the least devastating disaster?

  • A. Landslide
  • B. Tsunami
  • C. Flood
  • D. Drought

Ans. Landslide

Q 21. What type of natural disaster is a blizzard?

  • A. Atmospheric 
  • B. Aquatic
  • C. Geology
  • D. Biosphere

Ans. Atmospheric 

Q 22. The most flood affected area is: 

  • A. Asom
  • B. Bihar
  • C. (A) and (B) 
  • D. Uttar Pradesh

Ans. (A) & (B) 

Q 23. Flood management comes under whose jurisdiction?

A. Central Government 

B. State Government

C. Local Government 

D. Both Central and State

Ans. State Government

24. What is called disaster management? 

  • A. Preventing earthquake
  • B. Not allowing tsunami to occur
  • C. Measures to be taken to reduce the ill effects of natural calamities
  • D. Provision of clean drinking water

Ans. Measures to be taken to reduce the ill effects of natural calamities

Q 25. Which of the following is a disaster affecting a wide area?

  • A. Earthquake
  • B. Volcano
  • C. Depletion of Ozone Layer
  • D. Flood

Ans. Depletion of ozone layer

Q 26. Which of the following is a technical disaster?

  • A. Infestation of insects 
  • B. Chemical leakage
  • C. Landslide
  • D. None of these 

Ans. Chemical Leakage

Q 27. National Institute of Disaster Management is located at?

  • A. Hyderabad
  • B. New Delhi
  • C. Mumbai
  • D. Calcutta

Ans. New Delhi

Q 28. Into how many regions can India be divided in terms of areas affected by floods?

  • A. Two
  • B. Three
  • C. Five
  • D. Seven

Ans. Five

Q 29. Where has the Tsunami Wave Warning System Center been established? 

  • A. Chennai (Tamil Nadu) 
  • B. Gujarat
  • C. Odisha
  • D. Patna

Ans. In Chennai (Tamil Nadu) 

Q 30. What is called Trina famine? 

  • A. Lack of food due to crop failure
  • B. Lack of fodder
  • C. Lack of water
  • D. None of the above

Ans.to the situation of shortage of fodder

Disclaimer 

above ICAR IARI Technician T 1 Social Science Important Quiz 4 have been given for the purpose of education. The material used in these model papers is owned by their original owners. We do not claim any right on this. If this material is yours then mail us with Ownership Docs. It will be removed within 24 hours. 

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment