ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1

Join telegram Chennel Join Now
Join WhatsApp Group Join Now

ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1| English Comprehension 30 Important Questions Must Read Before Going to Exam – Employees State Insurance Corporation Recruitment for Upper Division Clerk, Stenographer and Multi Tasking Staff Posts Recently 15 January 2022 to 15 February 2022 Applications were filled. Many candidates have applied for this recruitment. This recruitment is being conducted to fill a total of 3847 vacant posts.

ESIC Recruitment 2022 for UDC and Stenographer is going to be conducted on 19 March 2022 (Saturday) and 20 March 2022 (Sunday). And the MTS exam will be held on 26 March. For all the candidates preparing for these posts, we have brought ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1. We have included some topics of English Comprehension like error spotting, fill in the blanks etc. Before going to the exam, you must read these 30 questions.

ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1
ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1

ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1

Directions (Q. Nos. 1-3) In each of the  following questions, some part of the  sentence may have errors. Find out which  part of the sentence has an error. If a  sentence is free from error, select ‘No error’.  

Q 1. They will (a)/ leave the office at six  and (b)/ reach at home by seven.  (c)/ No error (d)  

Q 2. The new lecturer (a)/ seems to be  very popular with (b)/ most of the  class. (c)/ No error (d)  

Q 3. The museum’s revolving doors (a)/  stopped the crooks (b)/ as they jam  half way round. (c)/ No error (d)  

Directions (Q. Nos. 4 and 5) Fill in the  blanks with an appropriate word/option.  

Q 4. The gate …… by the watchman on  duty.  

  • (a) opened 
  • (b) was opened  
  • (c) were opened  
  • (d) was opening  

Q 5. The king was …… while he was  addressing his subjects.  

  • (a) murdered  
  • (b) executed  
  • (c) assassinated  
  • (d) exterminated 

Directions (Q. Nos. 6 and 7) Improve  the underlined part of the sentence.  

Q 6. If you want to save money, you  must get rid of shopping.  

  • (a) cut down on 
  • (b) get on with  
  • (c) put up with 
  • (d) No improvement  

Q 7. There was a roll of drums?  

  • (a) role
  • (b) droll 
  • (c) troll  
  • (d) No improvement  

Directions (Q. Nos. 8 and 9) In the  following questions, four words are given  out of which one word is correctly spelt.  Select the correctly spelt word.  

Q 8. (a) Bereaving (b) Bireving  

(c) Bereving (d) Berieving  

Q 9. (a) Deligence (b) Diligence  

(c) Delegence (d) Dilegence  

Directions (Q. Nos. 10 and 11) These  questions below consist of a set of labelled  sentences. Out of the four options given,  select the most logical order of the  sentences to form a coherent paragraph.  

Q 10. I have taken out my  X. and stay poised and vigilant  Y. ear buds so I can  Z. listen for announcements  

  • (a) ZXY 
  • (b) YZX 
  • (c) XZY 
  • (d) YXZ 

Q 11. In the North-East, the Sun  X. sets by four in the evening  Y. morning and in winter it  Z. rises as early as four in the  

  • (a) XYZ  
  • (b) YZX  
  • (c) ZYX  
  • (d) ZXY  

Direction (Q. No. 12) In the following  question, a sentence has been given in  Active/Passive voice. Out of the four  alternatives suggested, select the one  which best expresses the same sentence in  Passive/Active voice.

Q 12. The majestic Asiatic lions roam the  sanctuary.  

  • (a) The Asiatic lions which are  majestic roamed the sanctuary.  
  • (b) The sanctuary is the place where  the majestic Asiatic lions roam.  
  • (c) The sanctuary is roamed by  majestic Asiatic lions.  
  • (d) The majestic Asiatic lions have  been roaming the sanctuary. 

 Direction (Q. No. 13) In the following  question, a sentence has been given in  Direct/Indirect speech. Out of the four  alternatives suggested, select the one  which best expresses the same sentence in  Indirect/Direct speech. 

Q 13. ‘How old is your grandmother?’,  Navneet asked her. 

  • (a) Navneet asked her how old her  grandmother is 
  • (b) Navneet asked her how old her  grandmother has been  
  • (c) Navneet asked her how old her  grandmother was 
  • (d) Navneet asked her how old is her  grandmother  

Directions (Q. Nos. 14 and 15) In the  following questions, out of the four  alternatives, select the alternative which is  the best substitute of the words/sentence.  

Q 14. A person or thing that is likely to  cause harm  

  • (a) Menace 
  • (b) Cordial  
  • (c) Festal 
  • (d) Blithe  

Q 15. Having or involving an extreme or  irrational fear of or aversion to  something.  

  • (a) Valiant 
  • (b) Stout 
  • (c) Phobic 
  • (d) Foolhardy 

Directions (Q. Nos. 16 and 17) Choose  the one that best expresses the meaning of  the given idiom/phrase.

Q 16. Make one’s mark  

  • (a) distinguish oneself  
  • (b) score high marks  
  • (c) highlight something in a page  
  • (d) reveal something  

Q 17. Throw in the towel  

  • (a) fight with vigour  
  • (b) acknowledge defeat  
  • (c) get success  
  • (d) concentrate more  

Directions (Q. Nos. 18 and 19) Choose  the one which best expresses the meaning  of the given word.  

Q 18. EAGER 

  • (a) Clever 
  • (b) Enthusiastic  
  • (c) Curious 
  • (d) Devoted  

Q 19. Placid  

  • (a) Clear 
  • (b) Calm  
  • (c) Enjoyable 
  • (d) Dull  

Q 20. Choose the word opposite in  meaning to the given word.  

DIFFIDENT  

  • (a) Reserved 
  • (b) Happy  
  • (c) Confident 
  • (d) Strong  

Directions (Q. Nos. 21-25): In the  following passage some of the words have  been left out. Read passage carefully and  choose the correct answer for the given  blank out of the four alternatives.  

It so happens that (21)…siblings sing one of  (22)…invariably has a less (23)….vocal  prowess even though (24)Khave a similarly  commendable (25)….base. 

Q 21. (a) how (b) when  (c) if (d) why  

Q 22. (a) they (b) their  (c) those (d) them  

Q 23. (a) tuned (b) high  (c) potent (d) wide  

Q 24. (a) both (b) their  (c) you (d) we  

Q 25. (a) song (b) art  (c) common (d) music  

Directions (Q. Nos. 26 and 27) Choose  the opposite word in meaning to the word  given below.

Q 26. DESIST  

  • (a) Hope 
  • (b) Continue  
  • (c) Request 
  • (d) Assign  

Q 27. DEFILE  

  • (a) Yield 
  • (b) Repair  
  • (c) Describe 
  • (d) Purify  

Directions (Q. Nos. 28-30) Find out  which part of the sentence has an error, if  the sentence is free from error, choose ‘No  error’.  

Q 28. The climate (a)/ of Mumbai (b)/ is  better than Hyderabad. (c)/ No  error (d)  

Q 29. The best known leader (a)/ among  them were Mahatma Gandhi,  Sardar Patel and Jawaharlal Nehru.  (c)/ No error (d)  

Q 30. Why you (a)/ copying your  homework (b)/ from someone else?  (c)/ No error (d)  

Answer Key for ESIC UDC MTS and Stenographer English Practice Test 1 

Answer Key: 1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (b)  11. (c) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (c) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (b) 20. (c)  21. (b) 22. (d) 23. (c) 24. (a) 25. (d) 26. (b) 27. (d) 28. (c) 29. (a) 30. (a) 

Disclaimer

The questions and answers of ESIC UDC, MTS and Stenographer English Practice Test 1 shared above have been given for the purpose of education. If any type of error is found in the questions. Then you can get them corrected by talking to our WhatsApp group administrator. We do not take any guarantee that all or any of these questions will come in the ESIC recruitment exam or not.

इसी तरह सभी Govt Exams के Quiz/प्रशन और Study Material पाने के लिए हमारे WhatsApp और Telegram Channel को ज्वाइन करे.

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment