ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English| 30 Imp GK Quiz Must Read for MTS Exam

Join telegram Chennel Join Now
Join WhatsApp Group Join Now

ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English | 30 Important General Knowledge Questions to appear in MTS Exam – You must read these 30 questions before appearing in ESIC MTS Exam – ESIC MTS Exam will be held on 07 March 2022 in 2 shifts. Employees State Insurance Corporation is conducting the exam to fill the vacant posts of Multi Tasking Staff. ESIC UDC & Stenographer Exam has already been conducted by ESIC on 19th March and 20th March 2022. We have shared its ESIC UDC Exam Paper on the website.

In this ESIC MTS GK Practice Paper 5 we have shared 30 important General Knowledge questions for the ESIC MTS Exam to be held on 07 May 2022. The candidates who are going to appear in this exam must read all these 30 questions before appearing in the exam.

ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English
ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English

ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English | 30 Important GK Questions Must Read Before MTS Exam

Q. 26. Which of the following schemes was  launched to promote basic education  in India and attract children in  school-going age to attend the classes? 

  • (a) Pulse Polio Abhiyan 
  • (b) Operation Flood 
  • (c) Mid-Day Meal Scheme 
  • (d) Operation Black Board 

Q.  27. The commission in India dealing with  minimum support price, procurement  price etc., in connection with  agricultural goods is the 

  • (a) Planning Commission  
  • (b) Agricultural Costs and Price  Commission  
  • (c) Agricultural Price Commission  
  • (d) National Marketing Commission  

Q. 28. Yen is the currency of  

  • (a) Japan 
  • (b) Taiwan  
  • (c) North Korea 
  • (d) South Korea  

Q. 29. Which of the following is not one of  the Fundamental Rights?  

  • (a) Right to freedom of religion  
  • (b) Right to freedom of thought and  expression  
  • (c) Right to equality  
  • (d) Right to equal pay for equal work for  man as well as woman 

Q. 30. From which one of the following  places, remains of wells have been  found in houses belonging to the  developed stage of the Indus Valley  Civilization?  

  • (a) Harappa 
  • (b) Kalibangan  
  • (c) Lothal 
  • (d) Mohenjodaro  

Q. 31. The words Satyameva Jayate in the  National Emblem of India have been  adopted from which one of the  following? 

  • (a) Mundaka Upanishad  
  • (b) Brahma Upanishad  
  • (c) Mudgala Upanishad  

(d) Maitreyi Upanishad  

Q. 32. Who got constructed the Grand Trunk  Road?  

  • (a) Akbar 
  • (b) Humayun  
  • (c) Shershah Suri 
  • (d) Ashoka  

Q. 33. Who was the Nawab of Bengal during  ‘Battle of Plassey’? 

  • (a) Mir Jafar 
  • (b) Mir Qasim  
  • (c) Siraj-ud-daulah 
  • (d) None of these  

Q. 34. Which of the following pairs is not  correctly matched?  

  • (a) Himalayas — Tertiary fold mountain  
  • (b) Deccan Trap— Volcanic cone eruption  
  • (c) Western Ghat — Palaeozoic fold  mountains  
  • (d) Aravalli—Pre-cambrian relict mountain  

Q. 35. Water falls and rapids are commonly  found in  

  • (a) upper course of a river  
  • (b) middle course of river  
  • (c) lower course of a river  
  • (d) area near the mouth of a river  

Q. 36. Which of the following committees is not  related to the Panchayati Raj System?  

  1. (a) Balwantrai Mehta Committee  
  2. (b) Ashok Mehta Committee  
  3. (c) Tendulkar Committee  
  4. (d) GVK Rao Committee  

Q. 37. Tissue which is responsible for the  secondary growth?  

  • (a) Xylem  
  • (b) Phloem  
  • (c) Cambium  
  • (d) Cortex  

Q. 38. Which of the following diseases is not  caused by fungus in plant?  

  • (a) Tikka disease of ground nut  
  • (b) Red rot of sugarcane  
  • (c) Green ear disease of bajara  
  • (d) Mosaic disease of tabacco  

Q. 39. The temperature of a Gas is measured  with a  

  • (a) platinum resistance thermometer  
  • (b) pyrometer  
  • (c) gas thermometer  
  • (d) vapour pressure thermometer  

Q. 40. The wavelength of visible light is  between

  • (a) 3000 mm to 0.4 mm  
  • (b) 0.4 mm to 0.7 mm  
  • (c) 0.7 mm to 1000 mm  
  • (d) 0.1 cm to 30 cm  

Q. 41. A computer portable and easy to carry  by travellers is  

  • (a) supercomputer  
  • (b) laptop  
  • (c) mini computer  
  • (d) file servers  

Q. 42. The Nobel Peace Prize for 2017 was  given to  

  • (a) Organization for the prohibition of  chemical weapons  
  • (b) International campaign to abolish  Nuclear weapon  
  • (c) Ban-ki-Moon  
  • (d) Intergovernmental Panel on climate  change  

Q. 43. The oxidation state of Nitrogen in is  

  • (a) +1 2 
  • (b) + 3  
  • (c) -1 
  • (d) – 1/3  

Q. 44. Non-ideal gases approach ideal  behaviour  

  1. (a) high temperature and high pressure  
  2. (b) high temperature and low pressure  
  3. (c) low temperature and high pressure  
  4. (d) low temperature and low pressure  

Q. 45. In the past decade, which of the  following has not been a major cause  of the increase in the world’s  population?  

  • (a) Longer life span  
  • (b) Lower infant mortality  
  • (c) Increase in birth rate  
  • (d) Improved sanitation  

Q. 46. Rangaswami Cup is associated with  

  • (a) wrestling 
  • (b) football  
  • (c) hockey 
  • (d) golf  

Q. 47. When is World Teachers’ Day  observed?  

  • (a) October 5 
  • (b) December 
  • (c) October 
  • (d) October 10  

Q. 48. The author of the book ‘India Wins  Freedom’ is  

  • (a) Kuldeep Nawar  
  • (b) Maulana Abul Kalam Azad  
  • (c) Jawahar Lal Nehru  
  • (d) Indira Gandhi  

Q. 49. The latest addition to the list of  UNESCO’S world heritage sites in India  is  

  • (a) Qutub Minar  
  • (b) Humayun Tomb  
  • (c) Khajuraho Temple  
  • (d) the Victorian and Art Deco Ensemble  of Mumbai  

Q. 50. The Non-Cooperation Movement was  called off due to  

  • (a) Jallianwala Bagh Tragedy  
  • (b) Chauri Chaura Incident  
  • (c) Poona Pact  
  • (d) Gandhi Irwin Pact 

Answers – ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English

26 (c) 27 (b) 28 (a) 29 (d) 30 (d)  31 (a) 32 (c) 33 (c) 34 (c) 35 (a) (36 c) 37 (c) 38 (d) 39 (b) 40 (b)  41 (b) 42 (b) 43 (d) 44 (b) 45 (c) 46 (c) 47 (a) 48 (b) 49 (d) 50 (b) 

Disclaimer – ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English

The question and answers of ESIC MTS GK Practice Paper 5 in English shared above are given for the purpose of education. If any type of error is found in the questions. So you can get them corrected by talking to our WhatsApp group administrator. We do not take any guarantee that all or any of these questions will come in the ESIC MTS Exam or not.

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment